Lokaal waterstof opwekken

Challenge van Zutphen Energie: hoe kunnen wij lokaal waterstof opwekken en inzetten voor onze binnenstad? Wat is de businesscase?

Stadion Go Ahead Eagles

Hoe kunnen wij het stadion van voetbalclub Go Ahead Eagles in Deventer zo verduurzamen dat er een positief businessmodel uitkomt. Betreft de technische maatregelen en een economisch exploitatiemodel.

Hergebruik koffiedik

Onderzoek naar de mogelijkheden voor hergebruik van koffiedik in Zutphen. Wat kun je er allemaal van maken en met welke techniek? Welke Zutphense bedrijven zouden dit kunnen doen en zijn geïnteresseerd om afnemer te worden van de grondstof koffieprut. Als we in kaart hebben gebracht welke bedrijven er iets mee kunnen, hoe organiseer je dan het transport tussen de koffiezaken en de bedrijven?

Profiel
Van Rossum’s Koffie levert een bijdrage aan de circulaire economie. Koffie is nu een heerlijk product van de natuur, maar dat moet het ook in de toekomst blijven. Vandaar dat ze hun eigen Green Bean programma volgen. Door afvalscheiding, gebruik van biologische producten en
kritisch inkopen bij bedrijven die dit ook onderstrepen is Van Rossum’s Koffie duurzaam bezig. Dit willen zij nog verder verbeteren.

Voor wie?
Niveau: Voortgezet Onderwijs, havo/vwo
Vak: Techniek, Biologie
SDG 9: Industrie, innovatie en infrastructuur
SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie
SDG 13: Klimaatactie
Dimensie: Ecologisch

Embrace Hair

‘Embrace Hair’ haalt afgeknipte haarlokken op bij kapperszaken en voert er winterjassen mee. Een duurzaam alternatief voor dons en synthetisch materiaal. Het won de derde prijs bij de Cleantech Battle 2018.

Circulair ontworpen meubels

Luwies maakt circulair ontworpen meubels. Bij Luwies is niet alleen het materiaalgebruik innovatief, maar ook het productontwerp, verdienmodel en retourbeleid. Zo is elk meubelstuk uit modules opgebouwd en voorzien van statiegeld.

Drijvende teelt

Op welke wijze kunnen we ondergelopen gebieden gebruiken om producten te telen? Studenten bedachten een oplossing door drijvende bakken te ontwerpen. Deze bakken worden voorzien van zonnepanelen zodat licht en luchtsturing kunnen plaatsvinden.

Luchtlekkage verhelpen

Veel bedrijven in de maakindustrie hebben te maken met luchtbesturing van hun machinepark. Veel productietijd gaat jaarlijks verloren doordat lekkages in de luchtaanvoer de productiecapaciteit van de machines beïnvloedt. Door preventief onderhoud en het tijdig verhelpen van deze lekkages kunnen veel verloren productie-uren voorkomen worden. Pim Duterloo, winnaar van de Cleantech Battle 2017, ontwierp een onderzoeksmethode voor het opsporen en voorkomen van luchtlekkage.